luisteren (1)

Niet lullen maar poetsen. En je oren open zetten

Een brief die een groter podium verdient. Daarom deel ik hem even hier.
Goed vertellen gaat niet over vlot babbelen. Want vlot babbelen zonder inhoud, daar kennen we allemaal helaas genoeg voorbeelden van.
We zijn er allemaal vatbaar voor: mannen en vrouwen met snelle praatjes.
Je onderbuik vertelt je dat er iets niet klopt, maar ‘wat’ precies? En je gaat met lege handen de deur uit – zoals de kinderen die “een fijn gesprek’ hadden in het Torentje.
Of je hebt een leuk netwerkgesprek, maar je hebt het gevoel alleen maar gebruikt te worden om kennis uit je te persen. Of je zet juist je handtekening onder iets wat je niet wil….

Goed vertellen komt pas na goed luisteren. De eerste stap in ontspannen netwerken.
En dat vertellen heeft te maken met een authentiek verhaal. In normaal Nederlands.
Dat past bij de mensen die je publiek zijn.
Dus geen verhalen over de hoofden van de mensen hen. Noch conceptuele vergezichten (“een stuk zelfconceptieverheldering waardoor het ik-beeld een stuk beter gepercipieerd wordt.”)

Los van ‘niets vertellen’ – gladde praatjes- ontaardt vertellen soms ook in zoveel mogelijk feiten bij iemand op de deurmat gooien. Content dumpen noem ik dat. Een college van a-z.
Dat kan zo de container in. Niemand die er iets mee kan. Want niemand onthoudt het. Zo werken onze hersenen nu eenmaal.

Je denkt misschien dat jij dat niet doet. Nee, natuurlijk niet!
Maar ik kom ze heel vaak tegen, de mensen die op een netwerkborrel binnen no time een one minute pitch tegen je aan houden. Dat is niet netwerken. Dat is op de automatische piloot je verhaaltje afsteken.
En of ik het nu ben of iemand anders die tegenover die persoon staat,, het is steeds hetzelfde verhaal. Dan bouw je geen relatie.

Goed vertellen is zo makkelijk nog niet. Of je het nu online doet (op je website of mailcampagne) of live…

Ik leer het mensen graag. En zo fijn voor alle niet zo extraverte mensen, vertellen komt past op de laatste plaats als het gaat over goed netwerken. Eerst gaan we het hebben over LGVV. Nee, niet GVR van Roald Dahl, maar de eerste 4 stappen in goed netwerken en je relaties goed onderhouden.
En ja de eerste stap is Luisteren. Je oren open zetten. Hoe doe je dat eigenlijk goed, intentioneel luisteren?

De eerstvolgende workshop geef ik woensdag 27 november. In Haarlem van 14-17 uur. Kosten 97 euro. Opgeven kan op lidwien@bennis.com

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.