Is grammatica racistisch?

Is grammatica racistisch? 
Wie had ooit gedacht dat ik zo’n zin zou schrijven en we daar over moesten nadenken? 

Ik las het in de krant waarvan ik het abonnement net heb opgezegd. En dat in de week dat ik óók lees dat het dagboek van Anne Frank in eenvoudige taal herschreven wordt omdat anders jonge mensen het niet meer begrijpen. 
Was Anne Frank niet zelf 13 jaar? 

Het opiniestuk over racistische grammatica is van Hilde Roothart. Zij studeert cross over creativity. Het klinkt lekker, maar geen idee wat het is. Ik zit in Limburg en ik doe ook wat cross over creativitity, vanuit de Randstad naar Limburg. In een stad met een café waarop met grote letters staat: ‘bier van hier’. Heerlijk, geen Heineken te vinden hier. Dat noem ik fijne cross stay creativity. 

Maar goed, het komt er op neer dat aan allochtonen – als dat woord nog mag- niet dezelfde eisen gesteld hoeven te worden als aan witte Nederlanders als het gaat om correct taalgebruik. 
Het opiniestuk van Roothart wordt overigens gestaafd met argumenten van witte filosofische mannen, Wittgenstein, er was geen vrouw te bekennen.

Ik werkte ooit met een manager van niet-westerse afkomst. 
Dat mag ik nog wel zeggen geloof ik? 
Een echte carrièretijger. Hij verstuurde geen appje zonder dat hij het 10 keer checkte. Hij zei het nog in het Financieel Dagblad vorig jaar, want daar kom je uiteraard ook in te staan als ambitieuze manager. Altijd moest alles meer dan goed zijn. ‘s Ochtends om 8 uur stapte hij spic en span het kantoor binnen. Heerlijk ambitieus. 
Gelukkig kon ik ook erg met hem lachen. 

Bevrijd je van de gedachte dat het niet goed hoeft te zijn. Vlucht weg van de gedachte dat gemiddeld ook wel genoeg is. Natuurlijk, taal is altijd in verandering 
Maar het is een zwaktebod om niet beter en slimmer te schrijven. En daarbij wat regels te kennen. 

Doe het met humor en met actie. Ga in de soep slaan, mijn motto. 
Wil je zelf in de soep leren slaan, de lat hoger leggen? Neem deel aan mijn jaarprogramma
Niet zozeer altijd alles perfect qua grammatica, want dat zal mij echt worst wezen. 

Het gaat mij om slim schrijven zodat je keiharde omzet krijgt. En dan zul je moeten weten hoe taal ‘werkt’ . Vooral in het onderbewuste. Dan ga je woorden gebruiken die hebberig maken, die verlangen opwekken. Soms ook ijdelheid uitstralen. 
Dan weet je bijvoorbeeld  hoe je de woordjes ‘en’ en ‘er’  perfect gebruikt en wéét je hoe je de taal van inspanning en verhulling gebruikt. En wat je doet met woorden als het om geld gaat. Ontdek je je eigen schrijfstem in het verhalen vertellen, en gaan mensen iets voélen bij jou en jouw merk. 

En grammaticaal correct? Mwah… 
Dat mag je je kennelijk permitteren als je wit en vrouw bent, want anders had Sigrid Kaag toch nooit zetels gewonnen met de slogan “Laat iedereen vrij maar niemand vallen.” 
Niet echt een grammaticaal correct zinnetje. 

Effectief is waar het om draait. En leuk uiteraard. 

Donderdag 20 mei begint mijn jaarprogramma. 
Hier lees je meer en geef je je op: 
https://lidwienjansen.nl/shakermethode-jaarprogramma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.