Ik zie de sprieten groeien

Op een zaterdagochtend ging ik met mijn vader naar Hilversum. Daar waren de beste graszoden te verkrijgen van heel Nederland. De tuin was al een paar keer opgehoogd en het gras verzakte. We woonden in een veengebied, en ‘het verzakken van de tuin’, was een regelmatig terugkerend onderwerpje aan tafel.
Los daarvan kreeg het mos en dat was voor mijn perfectionistische vader niet om aan te zien. 

Hij had eerder in Amsterdam een tuin gehad op het Noorden waarin hij rozen prachtig liet groeien. Een ware kunst begrijp ik, nu ik zelf rozen verkeerd heb gesnoeid. De instructies van rozen snoeien heb ik nooit goed opgevolgd.
Een tuin in Amsterdam was toen ook al een luxe. Hij was niet breed, niet heel lang, maar wel hoog. Relativeren zit in de familie.

Nu goed, mijn vader had het beste adres voor graszoden te pakken gekregen. We moesten een uurtje in auto en weer terug. Terwijl we vlakbij Aalsmeer en de tuinders woonden. 
Met waterpas werd een gazonnetje neergelegd waar fijnproevers hun vingers bij aflikten. Vriendinnetjes vroegen of het ‘echt’ was. “Dat was het”, zei mijn vader dan trots. Lopen op het gras was streng verboden. Dat was wel een minpuntje. 
Ik hou van echt. 
In ons nieuwe huis dan ook geen kunstgras. Want wat gaat er boven de geur van pas gemaaid gras? 
En grasmaaien scheelt een ritje naar de sportschool.
Vorige week hebben Maarten en ik het gazonnetje gelegd. Dat wil zeggen Maarten. Ik heb het gras online besteld. Toen alle dozen eindelijk uitgepakt waren. 
Zo vlak als een biljartlaken! Want ik heb een perfectionistische man gekozen. (zoiets als mijn vader)  Ik zie de sprieten groeien. 
De grasmaaier heb ik uit Melick een dorp vlakbij, voor 7 euro. Want niemand maait meer gras met de hand. De kinderen hadden het al over zo’n automatisch ding dat uitrukt wanneer het nodig is, maar dat slaat nergens op. Eer van je werk hebben is veel leuker. 

Echt gras. Echt maaien. En misschien ook echte mos. So be it. 
Liever echt dan namaak.
Ik las net vanochtend over online Instagram coaches. Die ‘high level’ proramma’s verkopen. Programma’s die oplopen tot 10.000 euro. 10 van die high level klanten en je bent klaar in een jaar. 
Ze verkopen vooral aan elkaar geloof ik…? Een soort pyramideconstructie. 
Ik ben geabonneerd op een emaillijst van een van hen. Vooral de fotografie, moet ’t m doen. Lifestyle hè, dat is het helemaal in die wereld. Je start met een programma van minimaal 1000 euro  en dan krijg je een online cursus -met certificaat, dat wel-  waarmee je hetzelfde kunt doen als de coach die jou het programma verkoopt. 
Gras uit de grond trekken in plaats van laten groeien.
Het is zo verleidelijk om in een grote belofte in te gaan. Vooral als daarin technieken worden gebruikt zodat je bijna ’ja’ zegt. Terwijl online programma’s en resultaat in mijn ogen moeten gaan over echte inhoud. Expertise delen.
Mijn online programma gaat het niet over Grote Beloften. Je zult gewoon lekker aan de slag gaan. Op een leuke manier. Die voldoening geeft.
Zoiets als met een waterpas een gazonnetje vlak maken.
Sproeien met water zodat het gras niet verbrandt.
Niet in de avond, want dat geeft maar mos. Maar direct in de ochtend. 
Maaien en harken. En mesten. Niet op lopen. Voorlopig dan. 
Het eerlijke werk. Op een leuke manier. 
Niet een belofte van 10x 10.000 euro. Maar wel je boek wat al zolang in je hoofd zit. 
En dan niet zomaar een boek uitgeven. Doe het  alsjeblieft niet! 

Want een boek is maar een boek.
Je zult het slim moeten aanpakken. 
Zodat je straks meer hebt dan alleen het boek. 

Een boek verkoopt niet vanzelf, ook al denken de meeste mensen van wel. Voor je het weet staat de gang vol met het geweldige boek dat je geschreven hebt. Heb je veel geld uitgegeven en zit je met al die dozen in de gang. Dat hoeft niet. Ik heb hier 5 tips die voorkomen dat je gang komt vol te staan. https://lidwienjansen.nl/gratis-e-book-5-tips-garage/
En woensdag geef ik weer een gratis webinar over hoe je meer business maakt met je boek. Opgeven kan hier: https://lidwienjansen.nl/online-training-schrijf-publiceer-financier-verkoop-je-boek/

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.