weegschaal

Sta jij rood of groen op je emotionele bankrekening?

Stephen Covey heeft het in zijn boek ‘the 7 habits of highly effective people’ over een emotionele bankrekening. 
Als je mensen iets geeft ‘stort’ je. Als mensen ‘nemen’ gaat er iets af. 
De bedoeling is natuurlijk dat je positief staat op banksaldo van je netwerk. Veel mensen staan ROOD op de emotionele bankrekening van hun netwerk. En net zoals bij de bank, kan dat aardig in de papieren lopen. Want we houden onbewust van alles bij hoe het ‘zit’ met het saldo. We wegen alles. 

Wat zijn de 6 stortingen en opnames volgens Covey?  

1.    De ander echt willen begrijpen. Dit betekent aandachtig luisteren naar wat de ander zegt en je inleven in hoe die ander zich voelt.  Over luisteren ga ik een ander blog schrijven. Maar vaak luisteren mensen selectief. En onthouden ze flarden van wat je vertelt. 
Hoe vaak heb ik wel niet heb moeten vertellen hoeveel kinderen ik heb aan iemand die ik al vijf keer heb ontmoet ? Niet handig voor het emotionele banksaldo van diegene… 

2.    Het houden van je woord. Je beloftes nakomen is superbelangrijk bij het storten op de emotionele bankrekening. Je laat de ander weten dat je betrouwbaar bent en op jou kan rekenen. We zijn allemaal mensen en dingen gebeuren. Maar communiceer direct als je je belofte niet kunt nakomen. 
Wees ook voorzichtig met het maken van beloftes. Hoe klein of groot die belofte ook is.  Mensen onthouden het.
Je maakt helemaal geen belofte of verbreekt die? Je emotionele banksaldo gaat linea recta diep in de min. 

3.    Het managen van verwachtingen.
Zorg dat verwachtingen helder en eenduidig zijn. En laat niets aan het toeval over.  
Soms hebben mensen verwachtingen van je en je voelt dat dat niet helemaal klopt. Dan moet je direct klip en klaar gaan zijn. Zo stort je op de emotionele bankrekening. 
Laat je onduidelijke verwachtingen voortbestaan? Wees je ervan bewust dat je dan weer van je emotionele bankrekening opneemt.  

4.    Kleine aardige dingen doen, vriendelijk zijn.
In het kleine eren we anderen en tonen we respect. Iets aardigs zeggen of doen wat je niet verwacht had: het zijn dingen die vertrouwen creeëren. Aardig en vriendelijk zijn is overigens iets anders dan valse complimenten geven. Mensen ‘ruiken’ het van verre als dat het geval is. Onechtheid. Ik ben er allergisch voor.  
Hieronder valt ook hoe je je gedraagt in het ‘openbaar’. Kijk even naar wat er vandaag gebeurd is met de Diemense wethouder op een terras in Amsterdam gisteren.  Zijn emotionele bankaccount bij grote groepen mensen is naar een dieptepunt gezakt. Hij zal heel wat moeten storten wil hij weer betrouwbaar kunnen zijn. 

En dan nu de HAMVRAAG:
Sta jij positief of negatief op je emotionele bankrekening van  jouw netwerk?
En weet je met wie? 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.