Schermafbeelding 2019-12-02 om 14.22.02

De reis van de heldin….

Met dikke tranen kwam ik uit de donkere bioscoopzaal toen ik ‘Joy’ had gezien. Ik was met een oude vriendin en daar weer een kennis van. En het gekke, zij waren totaal niet ontroerd.  Het moet je maar net raken, een vrouw die doorgaat haar droom waar te maken.  
Daarom een waarschuwing vooraf: als je geen ambitie hebt, geen struggle om je verhaal te vertellen, of alles wel zozo vindt en lekker comfortabel, kijk dan vooral niet. En lees dit stukje niet. Stop hier. 

‘Joy’ is een heldenverhaal van een vrouw. Die niet alleen erop uit is haar talenten te verzilveren, maar ook nog privé het nodige te verhapstukken heeft. Deze dubbele druk is bepalend voor het verloop van het heldenverhaal. Want klassieke theorieën over het heldenverhaal, zoals van Joseph Campbell, zijn wat eendimensionaler vaak… 😉 Maureen Murdock schreef hierover al in 1990 in haar boek ‘The heroine’s journey’. Het belangrijkste verschil tussen een masculiene versus een feminiene held: de vrouwelijke hoofdpersoon moet niet alleen ‘de wereld redden’ maar ook een veelkoppige interne strijd voeren. In een vooral masculiene wereld. 

Het heldinnenverhaal is gecompliceerder en heldinnen voeren vaak een strijd op meerdere terreinen.
Joy Mangano is zo’n heldin die een strijd voerde op vele fronten: thuis, op het werk, in haar familie en met haar ambitie. En ze bleef doorgaan, gaf niet op. Ondanks haar schoonmoeder, haar zus, de driedubbele hypotheek op haar huis, haar idiote moeder die de dag doorbracht met soaps kijken. En 
ondanks vele adviezen van uiteraard talloze deskundige mannen, onder andere over hoe ze zich moest presenteren toen ze uiteindelijk haar uitvinding op TellSell kon verkopen. En hoe de verkoop toen… Nee ik ga het niet verklappen.
Wat dat betreft had ze nog een advies kunnen aannemen van een andere heldin uit een ander tijdperk en milieu: Katherine Graham, de vrouwelijke hoofdredacteur van de krant The Washington Post, subliem gespeeld door Meryl Streep: “Ik vroeg om je advies, niet om je goedkeuring.”  
Ook een prachtfilm trouwens, over een vrouw die tegen wil en dank hoofdredacteur werd en tegen de adviezen van de hele directie van de krant en raad van advies inging en besloot geheimen rond de Vietnamoorlog tóch te publiceren. 
Ik quote Katherine tegenwoordig meermalen. 

Waargebeurd
De strijd van Joy was geen imaginaire strijd. Maar waargebeurd. Dat maakt het altijd net leuker voor mij. Net als die van Katherine Graham. Want we kunnen van alles verzinnen, de waarheid maakt het net aantrekkelijker voor mij. En is vaak dramatischer dan je kunt bedenken. 
Ik schrijf ik nu ook het levensverhaal van vrouw dat eind september verschijnt. Waargebeurd. Dramatisch. Als ik het verzonnen zou hebben zou je het niet geloofd hebben. 

Doorgaan 
Dat Joy vooral door haar familie -zus en vader- werd bekritiseerd maakt het ook net dramatischer. Wat mij betreft gaat Joy over doorgaan. Je droom volgen. Je niet laten ontmoedigen door wat voor stenen naar je hoofd gegooid worden, vooral door je naasten of mensen waarvan je dacht dat het je naasten zijn. Over lopen op water. 
En over leren. Want om je doel te veroveren moet een vrouw óók zichzelf en haar omgeving overwinnen. Vooral je de mensen die zeggen ‘doe toch normaal’, of ‘dat weet ik allemaal’. Dat laatste is voor mij de dood in de pot. Want jezelf ontwikkelen houdt nooit op. Misschien wel typisch vrouwelijk, ik moet er nog even Murdock op naslaan.:) Maar niettemin vind ik het heerlijk. Ook omdat ik mij nooit neerleg bij de status quo. 

Status quo
Als jij je niet wilt neerleggen bij de status quo, en verder wilt komen, op jouw verhaal, jouw presentatie, jouw manier met verbinden, dan nodig ik je uit tot een gesprekje.
Want als jij wilt leren hoe je je beter kunt presenteren, beter je verhaal kunt vertellen, beter wilt verbinden met de mensen die belangrijk zijn voor jouw onderneming, dan help ik je graag. 
Vanuit mijn eigen ‘journey’ en mijn ervaring in het vertellen en schrijven van verhalen en verbinden van mensen. Want als je het zelf niet hebt ervaren en doorleefd, kun je het niet doorgeven. 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.