Bidden voor Stalin

‘Bidden voor Stalin’ Het zit al de hele tijd in mijn hoofd. Sinds ik een deelnemer uit mijn programma sprak. 
Een oudere ambitieuze ondernemende dame die in de jaren vijftig is opgegroeid in de DDR. 

Een beroepskeuze was er niet. 
Ze kon kiezen uit drie opleidingen. Uiteraard alleen dingen die noodzakelijk waren voor de communistische heilstaat. Uit de drie opties koos ze voor keuterleidster. 
Totdat ze ontdekte dat ze ‘s ochtends met de kinderen moest gaan bidden voor de Grote Russische Leider. 

Ze ging alsnog de verpleging in. Want mensen beter maken, daar speelde weinig politiek. Gezondheid is haar passie en haar werk geworden. En daar houdt ze niet mee op, al is ze allang gepensioneerd. Ik hou ervan! 

Bidden voor Stalin zal ik nooit meer vergeten. 
Toch durft ze het niet op haar site te zetten. Noch een mailtje aan te wijden. Het is haar te persoonlijk. Terwijl ik, je weet het, juist ben van het persoonlijke. 
En het een fantastische kop is. Daarom gebruik ik ‘m ook hier. 

Het vergt wel dat je de schaamte voorbij gaat. 
Die vaak alleen maar in je eigen hoofd zit.

‘De schaamte voorbij’ is een boek dat ik met rode oortjes las in de jaren zeventig. 
Ik was een kind en wist dat er ‘iets’ met dat boek aan de hand was, in het keurig CDA-milieu thuis. 
Het verbodene lokte. 
Op de heel linkse anarchistische school was La Meulenbelt hot. De brieven die mijn moeder stuurde naar de rector, ik heb ze nog bewaard. Over de avonden over seksuele voorlichting. 
Als iemand een goed tijdsbeeld wil hebben van de jaren zeventig en de clash met de oudere generatie, bied ik ze graag aan. Mijn moeder pende wat af. 

Jammer dat haar kinderen op een school zaten waar tijdens de verkiezingen van 1977 ook nog eens de CPN werd gepromoot. De affiches hingen in de gangen, met de leraren die namens de partijen een debatavond zouden houden. 
Mijn leuke leraar Nederlands, van de CPN! Ik was stomverbaasd. Hij kwam nog wel uit Kerkrade, dat katholieke stadje hier vlakbij. Ik vond ‘m eerder een VVD-type, een Robert Redford look-alike, goed gekleed en heel aantrekkelijk. 
Mensenkennis had ik kennelijk nog niet. 

Uiteraard ben ik mij vanwege mijn crush op de leraar Nederlands in de CPN gaan verdiepen, de verboden partij bij ons thuis, want De Oorlog- je-weet-wel. En ook nog Nederlands gaan studeren. Alleen vanwege de leuke leraar Nederlands.
Het leven hangt bij toeval aan elkaar. Godzijdank ben ik nooit lid geworden van de CPN. 
Ik was nog bij zinnen. 

Het persoonlijke is er niet om de hoogstindividuele expressie van jezelf te laten zien. Maar omdat je alleen zo een band opbouwt met je publiek. Mensen willen je leren kennen. Know-like-trust. Willen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. En juist nu in Corona zul je door het scherm héén moeten breken. 

Los daarvan, mensen zijn verhalenjunkies en willen geamuseerd worden. 
Amusing ourselves to death. Neil Postman zei het al lang lang geleden. Maak er gebruik van.  

Als je de schaamte voorbij wilt, mag je in mijn programma. 
Voorbij de braafheid. 
Voorbij de keurigheid.
Zodat je je eigen stem leert ontdekken. 
En je klanten aantrekt die bij jou horen. 

Want bidden voor Stalin dan gaan we niet meer doen.
Bidden voor een leuk jaar voor jou wel. Met leuke klanten die bij jou specifiek passen. 

En dat gaat beter als je mijn gratis copywriterecept aanvraagt
Zodat je schrijft op een manier die raakt. En domme wegjaagwoordjes niet meer gebruikt. 

Mijn online SHAKER® Copywriter programma gaat 15 februari van start. Vraag mijn gratis copywriterecept aan en mail mij op:info@lidwienjansen.nl

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.