miniskirt

5 Tips voor betere gesprekken

Ik las een stukje op twitter. Van een psychiater. Het viel haar op dat Twitter veel gebruikt  wordt voor virtuele troost. En inderdaad, ‘gecondoleerd’ is soms trending. Onbekenden die elkaar virtueel condoleren. Ik vind het treurig. Je zou denken dat dat een mooi effect is van social media. Maar het is maar virtuele troost. Zou het komen omdat we geen echt contact meer met elkaar hebben? 

Dat mensen niet meer echt naar elkaar kunnen luisteren en elkaar steeds minder live ontmoeten? In Amsterdam is bijna de helft van de mensen eenzaam. In Nederland gaf 43% aan zich eenzaam te voelen, waarvan 10% zeer ernstig. 

Hoe doe je dat, luisteren, naar elkaar? Of begin jij een gesprek met “ ja maar ik…’”of ‘‘dat heb ik ook! …. ”  Het is funest voor een echt contact en het uitbreiden van je netwerk.

Hoe kun je betere gesprekken voeren? Belangrijk als je je netwerk wil uitbreiden en werkelijk contact wil creëren. 

Een goede conversatie is niet te lang en niet te kort. “A good conversation is like a mini-skirt”. Onthou die maar.
En deze 5 tips:

1 Niet multitasken. Leg je telefoon weg als je met iemand praat. En kijk hem haar in de ogen. Je kinderen gaan weer van je houden. En je man of vrouw ook. 

2 Stel open vragen. Neem een voorbeeld aan een goede journalist. Wie, wat, waar, wanneer en hoe. Zorg dat het geen kruisverhoor wordt, maar wees je ervan bewust dat mensen heel  graag hún verhaal willen vertellen.

3 Go with the flow. Kijk waar het gesprek je brengt. Maar zorg er voor dat het gesprek geen oeverloos gezwam wordt. Babbelen. Zorg ervoor dat je aandacht blijft besteden aan wat de ander zegt. 

4 Vergelijk jouw ervaringen niet met die van een ander. “Dat heb ik ook meegemaakt, maar dan erger.”  Ik had een huisarts die dat zei. Daar moest ik dan heel erg om lachen. Maar het is treurig. 

5 Wees kort. “A good conversation is like a miniskirt: short enough to retain interest, but long enough to cover the subject.” aldus Headlee. Te lang, en een conversatie wordt zeurderig. 

Oh ja, en wil je bonuspunten verkrijgen? Zeur dan niet. Inderdaad, zoals in het liedje van Annie MG Schmidt.. Want niet is zo funest voor een relatie als doorzeuren. 

 Hoe zouden jouw gesprekken verlopen als jij morgen al één van deze opdrachten uit zou voeren?  Communiceren kun je leren.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.